top of page

Veelgestelde vragen regulier examenprogramma

Kan ik de studiewijzer printen?

Nee, dit is niet mogelijk. Het is een digitaal product.

Is er een boekenlijst?

Nee, er is geen standaard boekenlijst.

De studiewijzer op onze website geeft wel inzicht in de leeritems van zowel het kennisexamen, het praktijkexamen en het examengesprek. Het is daarmee een handig hulpmiddel om te bekijken welke voorkennis u al heeft of waarin u zich nog wilt verdiepen.

Is het boek: ‘Niveau 4 onder de knie’ toereikend als voorbereiding op het kennisexamen?

Als enige informatiebron is het boek ‘Niveau 4 onder de knie’ mogelijk niet toereikend. Voor de inhoud van het kennisexamen is de studiewijzer het uitgangspunt. Vergelijk daarom de inhoud met uw leerbehoefte.

In 2021 is het boek herzien, zodat het beter aansluit bij de actualiteit van de huidige opleiding tot verpleegkundige. Ons advies is dan deze laatste versie te gebruiken.

Ben ik verplicht om scholing te volgen?

Nee, dit is niet verplicht. Het volgen van scholing kan naar eigen behoefte. De studiewijzer op onze website geeft inzicht in de leeritems van zowel het kennisexamen, het praktijkexamen en het examengesprek. Het is daarmee een handig hulpmiddel.

Bij welke organisatie kan ik scholing volgen?

Op onze website bieden wij een overzicht van scholingsorganisaties.

 

Het is aan iedere aanbieder om zelf te bepalen welke scholing zij aanbieden. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat informeren door de scholingsorganisatie van uw voorkeur. Wat is het aanbod precies en past dit bij uw scholingsbehoefte?

 

Hulpvragen:

  • Biedt de scholingsorganisatie een voorbereidende scholing voor alleen het kennisexamen, praktijkexamen of het examengesprek of een combinatie daarvan?
  • Is de scholing online en/of op locatie?
  • Welke begeleiding wordt er geboden?
  • Is de scholing alleen theoretisch of ook praktisch?
  • Maakt de scholingsorganisatie gebruik van de studiewijzer?
  • Wat zijn de kosten van de scholing?

Is Consortium Beroepsonderwijs verantwoordelijk voor aangeboden scholing?

Nee, Consortium Beroepsonderwijs is aangewezen als uitvoeringsorganisatie. Dit wil zeggen dat zij uitvoering geven aan de organisatie en afname van het door Het ministerie van VWS vastgestelde examenprogramma. De scholingsorganisatie is verantwoordelijk voor de kwaliteit, scholingsinhoud en leermiddelen die zij aanbieden.

Hoe wordt het kennisexamen afgenomen?

Het kennisexamen wordt digitaal en online afgenomen. Dit kan vanaf een zelf gekozen locatie:

  1. Zorg voor een computer met goed werkend(e) camera, geluid en microfoon (het kennisexamen kan niet afgenomen worden op een tablet).
  2. Zorg voor een stabiele internetverbinding.
  3. Zorg voor een rustige en afgesloten ruimte waarbij u aan een leeg werkblad (bureau, tafel) zit (met uitzondering van pen en blanco papier voor korte notities). Op verzoek van de examinator dient u dit via de camera te tonen.

Moet mijn computer/laptop aan bepaalde eisen voldoen?

Ja, uw computer heeft een goed werkend(e) camera, geluid, microfoon en stabiele internetverbinding nodig (een vaste kabel is hierbij aan te bevelen).

Het kennisexamen kan niet afgenomen worden op een tablet.

Na reservering van het kennisexamen krijgt u per e-mail een informatiesheet toegestuurd. Daarin staat aangegeven hoe u vooraf nog een test kunt uitvoeren, zodat u zeker weet dat het werkt.

Hoelang mag ik over maken van het kennisexamen doen?

U hebt 90 minuten de tijd voor het maken van het kennisexamen.

Ik ben dyslectisch. Kan ik dan een verlenging van de examentijd krijgen?

Ja, mits u een actuele dyslexieverklaring kunt overleggen. Verlenging van examentijd moet aangevraagd worden bij de examencommissie (conform bepaling 7.6 van de examenregeling). Uw aanvraag (met verklaring) kunt u mailen naar examenbureau@herregistratiewetbig.nl.

Uit hoeveel vragen bestaat het kennisexamen?

Het kennisexamen bestaat uit 60 meerkeuzevragen. Bij minimaal 40 juiste antwoorden (afgerond is dat 66%) in het kennisexamen hebt u een voldoende.

Is het kennisexamen branchespecifiek?

Nee, het kennisexamen is branchebreed. Het is wettelijk bepaald dat het examenprogramma van de herregistratie Wet BIG in de basiskennis gericht is op alle branches, omdat dit aansluit bij de wijze waarop verpleegkundigen in het huidige reguliere onderwijs opgeleid worden. Dit geldt voor zowel het mbo als het hbo.

 

Als verpleegkundige komt u in aanraking met verschillende doelgroepen uit verschillende branches. Daarom wordt er van de verpleegkundige brede basiskennis verwacht. In het kennisexamen komt u dan ook diverse contexten (Geestelijke Gezondheidszorg, Gehandicaptenzorg, Verpleeghuizen en Thuiszorg en Ziekenhuis) tegen waarop deze basiskennis van toepassing is.

 

Het praktijkexamen en het examengesprek zijn wel branchespecifiek.

 

Bekijk hier onze explainer.

bottom of page